lauantai 8. syyskuuta 2012

Helene Schjerfbeck-näyttely

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Pohjoismaiden merkittävimpiin ja tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin syntymästä.
Ateneumin juhlanäyttely on laajin milloinkaan järjestetty Schjerfbeckin taiteen esittely. Museossa on esillä yli 300 teosta taiteilijan pitkän ja tuotteliaan uran kaikilta kausilta.
Kävin eilen näyttelyssä ja se on todella vaikuttava.
Vajaa viikko sitten löydettiin sattumalta erään Schjerfbeckin maalauksen kehystä korjattaessa toinen, maalauksen alle piilotettu teos.
Sen löytyminen on sensaatio.
Maalaus ei ollutkaan niin vaurioitunut kuin aluksi luultiin ja se oli juuri eilen saatu esille kunnostettuna ja kehystettynä. Kaunis teos, jossa Scherfbeck on maalannut äidin takaapäin lapsi sylissään.
On merkillistä, että niin moni suuri taiteilija ei ole saanut elinaikanaan arvostusta, vaan vasta tulevat sukupolvet ovat yrrärtäneet heidän taiteensa loistokkuuden.
Näyttelyä kannattaa tulla kauempaakin katsomaan.

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Äitini on myös Schjerfbeckin fani.:) Ollaan käyty Villa Gyllenbergissä katsomassa mm. hänen töitään, mitä siellä on ollut esillä. Taiteiden yön aikaan sinne on ainakin takavuosina päässyt ilmaiseksi + museo ollut paremmin auki.

Teokset ovat upeita, mutta jostain syystä minuun ei ole kolahtanut yhtä paljon kuin vaikka äitiini. Aikoinaan luokkaretkellä vaikutuin sen sijaan Reidar Särestöniemen töistä (tiedän, olin friikki teini) ja nyt aikuisiällä olen löytänyt Gustav Klimtin. Ehkä näillä taiteilijoilla vetoaa värien käyttö verrattuna Schjerfbeckiin?

Kuinka vain, kuvataide ei ole erikoisalaani, joten en osaa tätä sen kummemmin analysoida.;)

Ulla-Riitta kirjoitti...

Kävin myös katsomassa Schjerfbeckin näyttelyn viikko sitten. Mielepiteeni hänestä (maallikkona, taiteenkokijana) on "aina" ollut, että muut saman ajan naistaiteilijat on jätetty hänen varjoonsa. Teini-iässä en millään jaksanut innostua, kun kuvistunneilla näytettiin hänen vanhana tekemiä omakuviaan.
MUTTA. Näyttelyssä keskityin hänen varhaistuotantoonsa ja ennen kaikkea hänen nuorena tekemiin piirustuksiinsa. Ymmärsin, että kyseessä on ollut poikkeuksellisen lahjakas nuori nainen! Piirtäminen on vaikeaa, mutta hänen työnsä olivat teknisesti mielettömän taitavia! Varmaankin hänen nuoruudenajan teoksensa kävivät vanhanaikaiseksi vuosien mittaan, joten oli aika uudistua ja muuttaa maalaustyyliä. Arvelisin, että juuri samasta syystä Helene on ommellut sen nyt löytyneen työn piiloon, aika oli ajanut sen ohi silloin. Mutta upeaa, että se löydettiin nyt!